top of page
Writer's pictureJasna Horvat

Bilješka o druženju sa studentima pripadnicima hrvatske nacionalne manjine i hrvatskog iseljeništva na Ekonomskom fakultetu u Osijeku




Susret studenata upisanih u posebnoj upisnoj kvoti

Autor:

B.Nj./Glas Hrvatske

Objavljeno:

19. svibanj 2024., 11:48


U organizaciji Središnjega državnoga ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske održan je susret studenata pripadnika hrvatske nacionalne manjine i hrvatskoga iseljeništva upisanih na hrvatska sveučilišta putem posebne upisne kvote.

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske provodi brojne programe i projekte kojima je cilj osnaživanje povezanosti pripadnika hrvatskoga naroda koji žive izvan Republike Hrvatske s Hrvatskom, a posljedično i očuvanje hrvatskoga nacionalnoga identiteta. Jedan od takvih programa i projekata jest i upis studenata na hrvatska visoka učilišta u posebnoj upisnoj kvoti namijenjenoj pripadnicima hrvatske nacionalne manjine i hrvatskoga iseljeništva koji se u kontinuitetu provodi od akademske godine 2018./2019. Programom je omogućen upis na hrvatska visoka učilišta bez obveze polaganja državne mature u Republici Hrvatskoj, a o njegovoj uspješnosti svjedoči činjenica da je putem njega dosad na hrvatska visoka učilišta upisano 134 studenata iz 23 države. 



Dodana vrijednost ovom programu je susret studena



Dunja Šimić, studentica iz Srbije, istaknula je kako joj je izuzetno drago što se odlučila odazvati susretu u Osijeku koji Hrvatima izvan Republike Hrvatske daje priliku za međusobno upoznavanje i širenje kruga prijatelja i kolega te istaknula.


- Smatram da nas ovakva predavanja i radionice usmjeravaju i pomažu nam tijekom studiranja, ali i pripremaju za budućnost tj. rad i djelovanje u struci, a posebno mi je drago što sam imala priliku razgovarati s drugim studentima i predložiti ideje za nove teme seminara i radionica u novim, drugim gradovima diljem Lijepe Naše. Veselim se idućem susretu i nadam se još većem broju studenata i novim iskustvima – izjavila je Dunja.ta upisanih putem posebne upisne kvote koji se 11. svibnja 2024. održao u Osijeku, a koji je održan nakon prvoga susreta studenata održanoga u studenome 2023. godine u Hrvatskome zagorju. Na svibanjskome susretu u Osijeku studenti su imali priliku prisustvovati predavanju o akademskome bontonu na kojemu je prof. dr. sc. Jasna Horvat pojasnila (ne)pisana pravila u komunikaciji i dala savjete o tome kako tijekom studiranja uspješno predstaviti vlastite stručne spoznaje i na taj način dati doprinos akademskoj zajednici. Osim toga, studenti su tijekom predavanja dobili smjernice i upute koje su u vezi s  jezičnim izražavanjem u pisanim radovima, a bilo je riječi i o formalnome, neformalnome i običajnome ponašanju te o akademskoj čestitosti. Nakon predavanja, sudionici su se, obilazeći Osijek, upoznali s kulturom i povijesti toga grada te sa slavonskim običajima i etnografskim bogatstvom Slavonije u Muzeju Slavonije.


Za Andreju Petrović, studenticu iz Crne Gore, ovaj je susret studenata u Osijeku bio obogaćujuće iskustvo.


- Predavanje o akademskom bontonu pružilo nam je dragocjene uvide o važnosti pravilnog ponašanja u akademskom svijetu, dok su posjet Slavonskom muzeju i izložba djela Julija Njikoša dodatno obogatili naše razumijevanje hrvatske kulture i umjetnosti. Osim edukacije, susret je bio prilika za upoznavanje novih ljudi i stvaranje novih prijateljstava, što je dodatno obogatilo cijelo iskustvo. Ovaj susret osobno mi se pokazao kao iznimno koristan i ugodan, s mnogo lijepih uspomena i novostečenoga znanja – istaknula je Andreja.

Ovi susreti pružaju priliku studentima da se međusobno upoznaju, razmijene iskustva i podrže jedni druge tijekom njihova obrazovanja u Republici Hrvatskoj.


(Izvor: matis.hr)


114 views0 comments

Comments


bottom of page